Дрон-камікадзе: характеристики та як працює безпілотник

Зміст

Дрон-камікадзе: як працює

Безпілотні літальні апарати увійшли до нашого життя відносно недавно, але швидко стали популярними як у професіоналів, так і у звичайних людей. У мирний час їх часто можна було зустріти на зйомках весіль та інших урочистих заходів. Але з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну все докорінно змінилося. Тепер БПЛА – незамінний інструмент на полі бою. За допомогою безпілотників виконується розвідка, коригування артилерійського вогню, ретрансляція повідомлень, встановлення радіоперешкод, доставка вантажів підрозділам.|

Особливе місце серед функцій безпілотних літальних апаратів займають безпосередньо бойові задачі – а саме, завдання ударів по наземних або водних цілях. Для цього найчастіше використовують так звані дрони-камікадзе. Фактично вони є вибуховими боєприпасами, керованими або оператором, або заздалегідь заданим алгоритмом. За оцінками експертів, у 2023 році близько 35% втрат техніки під час російсько-української війни припадає саме на «самовбивчі» безпілотники.

Види дронів-камікадзе

Апарати можна умовно поділити на дві групи:

  • БПЛА великої дальності. Як правило, це літальні апарати літакового типу, оснащені двигунами внутрішнього згоряння. Багато хто з них здатний нести бойове навантаження в десятки кілограмів на відстань понад 1000 км. Найчастіше їх застосовують для атаки на великі стаціонарні тилові об'єкти (нафтобази, штаби противника, логістичну інфраструктуру).
  • БПЛА малої дальності. Їхня стихія – тактичні операції безпосередньо біля лінії зіткнення. Такі безпілотники можуть бути виконані у форм-факторі квадрокоптера або баражуючого снаряду. Вони рідко літають далі, ніж 20-30 км, і не можуть похвалитися вражаючою вантажопідйомністю (цей параметр зазвичай обмежений кількома кілограмами). У малих дронів-камікадзе інші козирі – швидкість, маневреність, складність виявлення та знищення. І, звичайно ж, ціна, яка у десятки разів нижча, ніж у великих БПЛА. Далі ми розглянемо кілька прикладів безпілотників, які набули широкого медійного розголосу і досі активно застосовуються як українською армією, так і окупантами.
підготовка до роботи дрону-камікадзе Taras 8”

Найвідоміші дрони-камікадзе

Shahed-136

У нас цю назву вимовляють як «шахед» або «шахід». Безпілотник іранського походження, який з'явився у російській армії під назвою «Герань-2». Належить до БПЛА великої дальності, здатний атакувати ціль як за заздалегідь введеними координатами, так і знаходиться в режимі очікування в районі знаходження цілі з наступною атакою по команді оператора. Запускається цей дрон-шахід зі спеціальної пускової установки, яку можна розмістити на різних транспортних засобах. Літає він досить далеко завдяки карбюраторному бензиновому двигуну та досить невеликій загальній вазі (близько 200 кг). Зафіксовано випадки сбиття «Шахедів» на відстані понад 1000 км від ймовірного місця запуску.

Мінусом застарілого карбюраторного двигуна можна вважати гучний характерний звук, який він видає під час роботи. За цю акустичну особливість іранський безпілотник у народі прозвали мопедом. Незважаючи на те, що українські сили ППО збивають переважну більшість запущених на нашу територію Шахед-136, ворог продовжує робити на нього великі ставки. Це пояснюється відносної дешевизною апарату, що дозволяє споряджати для атаки цілий рій безпілотників, перевантажуючи протиповітряну оборону. Ще один плюс іранського безпілотника-камікадзе – низька висота польоту. Вона ускладнює виявлення БПЛА за допомогою радарів. З іншого боку, після того, як «шахід» буде виявлений, він може бути збитий навіть звичайною стрілецькою зброєю, оскільки він не швидше звичайного легкового авто.

Основні характеристики іранського дрона-камікадзе Shahed-136:

  • Максимальна дальність польоту – 2500 км (заявлена виробником) до 1300-1600 км (на думку військових експертів).
  • Маса бойової частини – до 50 кг.
  • Швидкість – до 185 км/год.
  • Вартість – близько $30-50 тис.

Switchblade-300/600

Американське сімейство безпілотників-камікадзе, розроблених компанією AeroVironment. Цей баражуючий боєприпас розрахований на ведення ближнього бою і може запускатися практично з будь-якої платформи (у тому числі повітряної). Комплекс досить простий у використанні – для повноцінного освоєння достатньо 2-3 днів. Вогневої потужності достатньо для знищення особового складу та легкоброньованої техніки. Дрон оснащений безшумним електричним двигуном, відрізняється компактними розмірами та вагою всього 2,7 кг. Завдяки цьому бійці без проблем можуть переносити його вручну. Керувати БПЛА можна з відстані до 10 км. Кольорова камера високої роздільної здатності та модуль GPS дозволяють точно знаходити та відстежувати цілі. У той же час, наведення за даними геосупутників також можна вважати слабким місцем даного безпілотника, оскільки воно є досить чутливим до РЕБ ворога.

Крім Switchblade-300, американська сторона анонсувала передачу ЗСУ більш важкої версії баражуючого боєприпаса - Switchblade-600. Він відрізняється більшою дальністю польоту, потужнішим бойовим навантаженням та покращеною захищеністю від засобів радіоелектронної боротьби.

Основні характеристики дронів-камікадзе Switchblade-300/600:

  • Максимальна дальність польоту – 10/40 км.
  • Маса бойової частини – до 1,5/15 кг.
  • Швидкість – до 150/185 км/год.
  • Максимальна тривалість польоту – 15/40 хв.
  • Вартість – близько $6/$70 тис.

«Куб»

Ворожий дрон-камікадзе розроблений концерном «Калашников». Зовнішнім виглядом трохи нагадує іранський безпілотник Шахед-136. Очевидно, виробничі можливості РФ не дозволяють випускати цей апарат у великих кількостях, тому на фронті він зустрічається рідше, ніж деякі інші БПЛА противника. Ще однією можливою причиною обмеженого застосування «Куба» є низка недоліків, які серйозно позначаються на його ефективності. Зокрема, багато аналітиків відзначають слабку систему наведення, що ускладнює застосування комплексу по об'єктах, що рухаються.

Основні характеристики дрона-камікадзе «Куб»:

  • Максимальна дальність польоту – 70 км.
  • Маса бойової частини – до 3 кг.
  • Швидкість – до 130 м/год.
  • Максимальна тривалість польоту – 30 хв.
  • Вартість - близько $160 тис. (Для іноземних замовників, ціна для ЗС РФ невідома).

«Бобер»

Проект приватної української компанії UkrJet. Про цей безпілотник-камікадзе відомо не дуже багато. Імовірно, саме цим дроном неодноразово атакували цілі в Москві, проте офіційної підтверджуючої інформації досі не надходило. За наявними даними, БПЛА збирається переважно з іноземних комплектуючих, а як бойову частину використовує радянський кумулятивний заряд КЗ-6. За своїми параметрами він наближається до Shahed-136.

Основні характеристики дрона-камікадзе «Бобер» (орієнтовні дані):

  • Максимальна дальність польоту – 1000 км.
  • Маса бойової частини – до 20 кг.
  • Швидкість – до 150 км/год.
  • Вартість – близько $100 тис.

«Ланцет-3»

Ще один російський дрон-камікадзе, який завдає чимало проблем нашій армії. Він багато в чому створювався як відповідь на американський боєприпас, що баражує, Switchblade-600. За більшістю параметрів ці апарати справді схожі. Однак важливою відмінністю Ланцета є відсутність супутникового наведення. З одного боку, це ускладнює роботу оператора, але з іншого – робить БПЛА стійкішим до засобів РЕБ.

Основні характеристики дрону-камікадзе «Ланцет-3»:

  • Максимальна дальність польоту – 70 км.
  • Маса бойової частини – до 5 кг.
  • Швидкість – до 110 км/год (крейсерська), 300 км/год (при пікіруванні).
  • Максимальна тривалість польоту – 50 хв.
  • Вартість – близько $50 тис.

Taras 8”

Невеликий тактичний дрон-камікадзе створений українським стартапом «Технотарас». Апарат побудований за схемою квадрокоптера і виступає як ефективніша альтернатива популярного цивільного БПЛА Mavic 3, переробленого під бойові завдання. Сьогодні понад 30 підрозділів ЗСУ успішно використовують Taras 8” для ударів по ворогу.

Основні характеристики безпілотника-камікадзе Taras 8”:

  • Максимальна дальність польоту – 12 км.
  • Маса бойової частини – до 1,5 кг.
  • Швидкість – 70 км/год (крейсерська) до 200 км/год (максимальна).
  • Максимальна тривалість польоту – 20 хв.
  • Вартість – за запитом.
оператор керує Дроном-камікадзе Taras 8”

Тактика застосування дронів-камікадзе

Безпілотники здійснили (і досі роблять) справжню революцію у військовій справі. Тактика їх застосування постійно змінюється та адаптується під нові виклики та умови роботи. Як було сказано вище, дрони великої дальності використовуються в основному для ударів по стаціонарних об'єктах у тилу ворога. При цьому ставка часто робиться на масований наліт. Тобто відносно недорогі БПЛА «перевантажують» ППО противника для того, щоб 1-2 дрони таки дісталися цілі. Також далекі безпілотники у багатьох випадках виконують функцію, що відволікає, щоб під їх прикриттям можна було атакувати крилатими або балістичними ракетами.