Український дрон-камікадзе: на що здатний цей БПЛА

Зміст

Що таке дрон камікадзе?

Дрон-камікадзе – це безпілотний літальний апарат, запрограмований на одноразове бойове застосування. Такі безпілотники також називають баражуючими боєприпасами. Вони здатні тривалий час перебувати у повітрі у пошуках цілі, після чого атакувати її за командою оператора або відповідно до закладеного алгоритму.

Російське вторгнення в Україну дало потужний поштовх до розвитку цього виду озброєнь. Якщо початку війни фіксувалися поодинокі випадки застосування дронов-камікадзе, нині їх використання стало по-справжньому масовим. Причому обидві сторони постійно вдосконалюють як самі апарати, так і тактику їх застосування. Сумну популярність в Україні набули іранські дрони-камікадзе Shahed-136, які окупанти перейменували на «Герань-2». Це досить грізна зброя, здатна завдати шкоди на відстані понад 1000 км і нести навантаження близько 50 кг.

Іншим відомим БПЛА ворога став «Ланцет». Його бойова частина знаходиться в межах від 1 до 3 кг, а максимальна дальність польоту обмежена 50 км (хоча надходить інформація про нові модифікації, здатні долати понад 70 км). Якщо «Шахеди» противник використовує переважно для ударів по тилах та інфраструктурних об'єктах, то «Ланцети» застосовуються як зброя ближнього бою.

Український дрон-камікадзе Taras 8’’ без батареї

Які бувають дрони українського виробництва

Україна деякий час відставала від ворога у галузі розробки власних БПЛА. На фронті ЗСУ допомагали переважно безпілотники зарубіжного виробництва – наприклад, Switchblade-600. Також широкого поширення набула практика переробки цивільних апаратів (найчастіше надпопулярних Mavic 3) в бойові системи. Проте сьогодні арсенал нашої армії активно поповнюється вітчизняними дронами-камікадзе, які були спроектовані саме під цю задачу.

Випуск безпілотників в Україні з початку повномасштабного вторгнення зріс у понад 100 разів. Зокрема, одним із найтаємніших та загадкових проектів можна вважати український дрон «Бобер». Його тактико-технічні характеристики багато в чому вкриті мороком таємниці, але повідомляється, що радіус його дії може досягати 1000 км. Саме цим БПЛА-камікадзе, за деякими відомостями, атакували цілі в Москві. Ще одним українським безпілотником, який успішно атакував цілі у глибині території РФ, став UJ-22 Airborne. Також варто згадати дрон-камікадзе "РУБАКА" – це черговий представник української далекобійної безпілотної авіації. Заявлена робоча дистанція цього апарату становить 500 км. Зовні він нагадує Shahed-136 – такий самий стрілоподібний корпус та двигун внутрішнього згоряння з пропелером. Запускається БПЛА аналогічно іранському безпілотнику, використовуючи спеціальну стартову катапульту.

Попри всі успіхи вітчизняного дронобудування, у наших апаратів є один важливий недолік - їх дуже мало. Потреби армії настільки великі, що навіть працюючи в три зміни, виробники вищезгаданих безпілотників не можуть швидко випустити потрібну кількість. Виправити ситуацію може активніше залучення невеликих незалежних компаній, готових розробляти і випускати дрони-камікадзе з характеристиками, що задовольняють ЗСУ. Кроки в цьому напрямі справді робляться.

Якщо на початку російського вторгнення в Україні було лише сім виробників БПЛА, то через півтора роки війни їхня кількість перевищила сотню. Стартапи запускаються регулярно, на ринок виводяться все більше моделей українських дронів-камікадзе. Одні апарати вважаються більш вдалими, інші менш. Однак головне, що розробники набираються досвіду та постійно вдосконалюють свою продукцію. Про одну з найцікавіших новинок ми поговоримо докладніше.

ретранслятор на полігоні

Український дрон-камікадзе Taras 8”

Виробник БПЛА «Технотарас» пропонує своє бачення сучасного FPV-дрону для виконання тактичних завдань. Компанія розробила модель Taras 8”, яка поєднує високу швидкість польоту, хорошу автономність та досить велику вантажопідйомність. Квадрокоптер здатний нести до 1,5 кг бойового навантаження на відстань до 12 км. Це дрон-камікадзе ближнього бою, який здатний виконувати складні маневри на швидкості до 200 км/год. Таким чином, він є важко вразливим для противника і може вражати навіть цілі, що швидко рухаються (наприклад, автотранспорт або іншу техніку).

Розробники Taras 8” заявляють, що особливу ефективність модель демонструє у поєднанні з додатковим оснащенням: FPV-окулярами та ретранслятором із виносною антеною. Окуляри забезпечують більш комфортне та точне керування, а ретранслятор з антеною – можливість безпечної роботи в умовах радіоелектронної розвідки супротивника. Вже більше 30 підрозділів наших Збройних сил успішно використовують цей дрон.