FPV-дрони-камікадзе: чим відрізняються від інших дронів і чому ефективні на війні в Україні

Зміст

Майже два роки продовжується вторгнення армії Росії в Україну. За цей час характер бойових дій зазнав кардинальних змін. Якщо на початку війни сторони робили ставку на техніку радянського зразка, то зараз протистояння ведеться на зовсім іншому технологічному рівні. І вперше у світовій історії військових конфліктів на перші ролі вийшла безпілотна авіація, зокрема FPV-дрони. Нижче ми розповімо, що являють собою дані апарати, які функції виконують, і що потрібно для підвищення ефективності їх застосування. 

FPV-дрон: що це та які його особливості

FPV - скорочення від First Person View («вид від першої особи»). Саме в цій абревіатурі полягає основна «фішка» даних безпілотників, яка відрізняє їх від звичайних квадрокоптерів. Зображення з камери, встановленої в передній частині дрону, передається оператору в режимі реального часу, що дозволяє керувати ним фактично як у комп`ютерній грі, з повним ефектом присутності. Спочатку такі БПЛА застосовувалися для гоночних польотів і зйомок кінофільмів. Однак з початком війни FPV-дрони швидко приміряли на себе роль безпілотників-камікадзе - і виявилося, що вони чудово справляються з цим завданням. З їх допомогою завдається серйозної шкоди як живій силі, так і техніці ворога. 

Таким чином, FPV-камікадзе – це квадрокоптер із передньою камерою та бойовим зарядом, яким можна керувати в режимі онлайн та маневрувати на високій швидкості. Він здатний вражати навіть приховані об'єкти та цілі, що швидко рухаються. Зокрема, його можна застосовувати як антидронову зброю при полюванні на БПЛА противника. 

Який набір обладнання потрібен для оператора FPV дрону-камікадзе 

Насамперед, потрібен сам безпілотник. Це може бути переобладнаний цивільний квадрокоптер, але для бойових завдань краще підходять спеціально розроблені для цього апарати. Зокрема, FPV-дрону Taras 8” від компанії «Технотарас» за багатьма характеристиками випереджає перероблені в безпілотники-камікадзе китайські Mavic 3. 

Крім власне БПЛА, важливим компонентом ударного безпілотного комплексу є монітор чи спеціальний відеошолом. На них виводиться зображення з дронової камери, що дозволяє оператору швидко і точно керувати апаратом. Причому шолом пілота вважаються більш ефективним рішенням, порівняно із звичайним дисплеєм, оскільки забезпечують максимальне занурення у процес польоту. З іншого боку, використання відеошолому потребує певних змін у тактиці бою, про що йтиметься нижче. 

Третя найважливіша ланка FPV дрона-камікадзе - контролер польоту. Це консоль, що дозволяє віддалено керувати БПЛА по радіоканалу. Крім того, в умовах бойового застосування можуть знадобитися і низка додаткових пристроїв. Наприклад, безпечна робота оператора безпілотника поблизу лінії фронту практично неможлива без використання виносних антен та ретрансляторів. Це обладнання запобігає виявленню пілота ворожими засобами радіоелектронної розвідки. 

Випробовування FPV дрону-камікадзе Taras 8’’

Тактика застосування FPV дрону-камікадзе в сучасних умовах

Найчастіше бойовий розрахунок безпілотника складається із двох осіб – оператора та його помічника. Оператор безпосередньо управляє дроном за допомогою окулярів. Він знаходить ціль та наводить апарат для її знищення. Помічник використовує спеціальний монітор, щоб відстежувати маршрут переміщення БПЛА та інші важливі параметри. 

Чому важливо працювати у парі? Тому що при роботі в гарнітурі віртуальної реальності оператор повністю зосереджений на цілі і не здатний нормально контролювати навколишнє оточення. Штурман-коригувальник стежить за польотом FPV дрона-камікадзе через монітор, підказує правильні координати, якщо пілот дезорієнтований, моніторить напрям вітру, погодні умови, заряд батарей, рівень сигналу тощо. Також він оцінює обстановку у безпосередній близькості від розрахунку. 

Переваги FPV дронів 

Апарати мають безліч переваг, що й визначило їхню затребуваність в українській армії. Розглянемо основні їх: 

  • «Снайперська» точність. Відеошолом дає майже безмежні можливості для оператора при роботі по цілі. Пілот ніби сам сидить за штурвалом літака, чудово бачить об'єкт, який потрібно вразити, може оцінити його дії та передбачити маневри. На відміну від звичайних моніторів або екранів смартфона, FPV-окуляри не відблискують, тому керувати безпілотником комфортно навіть у яскравий сонячний день. При належній вправності оператора, дрон-камікадзе може потрапляти в цілі мінімального розміру - наприклад, залітати в люки танків або бліндажі.
  • Швидкість. Безпілотники здатні літати дуже швидко. Згаданий БПЛА Taras 8” може розвивати швидкість до 200 км/год. Таким чином, врятуватися втечею від такого спритного апарату практично неможливо. У багатьох випадках противник навіть не встигає побачити, що його збираються атакувати. Невеликий розмір FPV-дронів додатково ускладнює завдання їхнього виявлення. 
  • Вантажопідйомність. Незважаючи на компактність та невелику власну вагу, безпілотники розраховані на досить велике корисне навантаження. В середньому, на апарати, що застосовуються сьогодні, можна навісити 1-2 кг боєприпасів. Це досить велика вогнева міць. Для порівняння – звичайна ручна граната важить близько 0,3 кг. 
  • Стійкість до РЕБ. FPV-дрони управляються вручну радіоканалом, тому вони нечутливі до засобів радіоелектронної боротьби, що пригнічують супутникову навігацію. Крім того, на відміну від цивільних безпілотників, перероблених у бойові дані апарати мають спеціальну прошивку, яка ускладнює декодування сигналу противником. Однак важливо врахувати, що будь-які БПЛА можуть бути заглушені або пригнічені сучасними засобами РЕБ та РЕР. Тому дуже важливо застосовувати їх у комплекті з ретрансляторами та виносними антенами для захисту оператора від попереджувального удару або удару у відповідь. 
  • Ціна. Одна з найголовніших переваг дронів-камікадзе. Вартість таких «пташок» рідко перевищує $300-700. Це в рази менше, ніж вартує високоточний артилерійський снаряд. При цьому збитки для ворога від безпілотників бувають навіть серйознішими, ніж від артобстрілу (особливо, якщо атакувати супротивника цілим роєм БПЛА). 

Деякі експерти висловлюють думку, що зв'язка розвідувального БПЛА з FPV дроном-камікадзе здатна повноцінно замінити і навіть знецінити роботу снайперів. Адже снайперська справа пов'язана з використанням дуже дорогої зброї та потребує багаторічної підготовки фахівців. Масове поширення безпілотників, які можуть працювати на відстанях більше 3 км, дозволить вирішувати ті ж завдання, але з меншими витратами. 

ретранслятор на випробовувані FPV Дрона Taras 8’’

Недоліки FPV дронів-камікадзе 

Як і будь-яка інша зброя, безпілотники не позбавлені певних недоліків. До них відноситься, наприклад, необхідність у максимальному полегшенні конструкції, щоб апарат міг нести якомога більше бойове навантаження. Через це розробникам доводиться встановлювати легкі акумулятори невеликої ємності, що негативно впливає на дальність і час польоту. Крім того, легкий дрон менш стійкий до поривів вітру. 

Ще одна проблема пов'язана із складністю управління. Від оператора потрібна дуже висока майстерність, щоб виконувати фігури вищого пілотажу вручну. Підготовка пілотів займає не один день, і навіть у найдосвідченіших з них можуть траплятися промахи або втрати апаратів через випадкове зіткнення з перешкодами. 

Висновки

Війна в Україні показала, що безпілотники зі зброї майбутнього перетворилися на зброю сьогодення. Одним із найбільш результативних видів БПЛА виявилися FPV дрони-камікадзе. Це недорогі та смертоносні апарати, проти яких досі не знайдено ефективний засіб протидії, що дає 100% захист. Безперечно, напрямок безпілотної авіації з управлінням від першої особи активно розвиватиметься в найближчі роки і навіть десятиліття.